In de nacht van 14 op 15 maart gaat Team 126 een stukje testlopen: van Otterlo naar Meerkerk, een kilometer of 80.
De twee nachttestlopen die ik in voorgaande jaren heb meegelopen waren altijd een zware beproeving. Niet voor de lopers maar wel voor de fietsers. In 2013 werden we overvallen door sneeuw, waardoor het voor de fietsers eigenlijk onmogelijk was om zonder winterbandjes of sneeuwkettingen op de fiets nog vooruit te komen. 2014 was gelukkig sneeuwvrij, maar wel heel fris. Als je dan een kilometer of 80 achter elkaar moet fietsen op tempo 12 kilometer per uur, is het moeilijk om warm te blijven.
Het team is verdeeld over twee busjes. Een iets andere indeling dan vorig jaar. Zat ik voorgaande jaren in ‘busje 2’, nu ben ik ingedeeld in ‘busje 1’: een promotie? een motie van wantrouwen van de buscaptain van busje 2? verandering van spijs doet eten? In het kader van de teamintegratie?
Verdeling is nu in elk busje één herintreder, één debutant en twee lopers die vorig jaar meededen. De indeling is nog niet definitief…
We hebben natuurlijk al een keer een gezamenlijke lange duurloop van 27+ kilometer gedaan met een gedeelte van het team, maar nu wordt het toch wat serieuzer. Tijdens de testloop lopen we een stuk van het parcours van de Roparun, voor zover dat tot nu toe bekend is. We gaan met twee busjes in vol ornaat op pad en doen net alsof we de Roparun lopen:
fietser voor, fietser achter, iedereen volgens voorschrift met verlichtingshesjes, om de kilometer stoppen waar het mag, waar er moet worden ‘gerunbikerunt’, ‘runbikerunnen’ we, de lopers tikken elkaar af, kilometer lopen, drie kilometer in het busje, kilometer lopen, drie kilometer in het busje, kilometer lopen, drie kilometer… en dat dan 20 keer.
Het leuke van de test is dat je met nagenoeg het hele team onderweg bent. Voor de nieuwelingen een eerste kennismaking met het fenomeen van de estafetterun, de mogelijkheid om de (Roparun-)vragen waar je mee zit te kunnen stellen en te ervaren wat het met je doet om één kilometer voluit te gaan en vervolgens drie kilometer met een busje te worden vervoerd, wanneer drink je wat, moet je wat eten tijdens de run? Als je acht uur met elkaar in een busje zit schept dat een band 😉 . Je kunt alles vragen en overal over praten. Het groepsgevoel groeit weer een stukje.