Nut en noodzaak van de routeverkenning

We zijn er al maanden mee bezig en opeens is het nog maar 5 weken. Sterker nog, over 5 weken zijn we al onderweg. Dan zijn we ruim over de helft en dus in Nederland aan het lopen, fietsen, slapen, lopen, fietsen, slapen etc etc.

Bij mij begint het Roparunvirus al behoorlijk te groeien. Bij iedere mail die we van het kernteam krijgen en met iedere vraag of mededeling van een teamlid komt de Roparun 2015 weer iets dichterbij. 

Volgend weekend doen we de grote routeverkenning. Op zaterdagmorgen gaan we met de chauffeurs, navigatoren en fietsers naar het startterrein in Hamburg. Vandaar rijden we de hele route terug richting Rotterdam. Onderweg mogen we een nacht genieten van de gastvrijheid van een Deutsche Jugendherberge. Daar kunnen we tijdens de run zelf alleen maar van dromen. Maar nu genieten we even van die luxe.

Route op TTWaarom doen we dit? Waarom steken we een weekend van onze vrije tijd in deze voorbereiding? De route staat toch op je navigatie? Jullie hebben vorig jaar toch dezelfde route gelopen? Klopt allemaal. Maar de ervaring leert dat een goede voorbereiding bijdraagt aan een geslaagde run. Als je de route een keer hebt gezien, is het straks in het donker of als je even een dip hebt, zoveel makkelijker om het goed te doen. Waar zat ook alweer dat ene stopplekje op deze drukke weg? Hoe liep die omleiding door het centrum van Bremen ook alweer? 

We hebben een team met heel veel ervaring. En juist die ervaring leert om je goed voor te bereiden. Liever nu een keer fout rijden, dan straks als het voor het echie is. Van de organisatie mag je best fout lopen. Alleen moet je dan via dezelfde weg weer terug naar de route. Dat wil je als chauffeur of fietser je lopers niet aandoen. Dan houd je weinig vrienden over.

Naast dat het goed is om de route alvast een keer gezien te hebben, is het van belang om onze wisselplaatsen te controleren. Is dat mooie parkeerterrein waar we vorig jaar stonden nog beschikbaar? Of moeten we op zoek naar iets anders? Er is weinig vervelender dan midden in de nacht op zoek te moeten naar een alternatief voor de geplande wissel. Dat hebben we vorig jaar ervaren toen een geplande locatie op het laatste moment toch niet beschikbaar was. Kan natuurlijk altijd gebeuren, maar als je het kunt voorkomen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *